Thursday, December 31, 2009

Takwim Persekolahan 2010

0 comments


Penggal

Cuti dan Hari Persekolahan

Mula

Akhir

Hari

I

Hari Persekolahan

04.01.2010

29.01.2010

20

Hari Persekolahan

01.02.2010

26.02.2010

20

Hari Persekolahan

01.03.2010

12.03.2010

10

Cuti Pertengahan Penggal

13.03.2010

21.03.2010

9

Hari Persekolahan

22.03.2010

31.03.2010

8

Hari Persekolahan

01.04.2010

30.04.2010

22

Hari Persekolahan

03.05.2010

31.05.2010

21

Hari Persekolahan

01.06.2010

04.06.2010

4

II

Cuti Pertengahan Tahun

05.06.2010

20.06.2010

16

Hari Persekolahan

21.06.2010

30.06.2010

8

Hari Persekolahan

01.07.2010

30.07.2010

22

Hari Persekolahan

02.08.2010

31.08.2010

22

Hari Persekolahan

01.09.2010

03.09.2010

3

Cuti Pertengahan Penggal

04.09.2010

12.09.2010

9

Hari Persekolahan

13.09.2010

30.09.2010

14

Hari Persekolahan

01.10.2010

29.10.2010

21

Hari Persekolahan

01.11.2010

19.11.2010

15

Cuti Akhir Tahun

20.11.2010

02.01.2011

44

Jumlah

288

Jumlah Hari Persekolahan Termasuk Cuti Am

210

Jumlah Hari Cuti Penggal

78


Tahun Baru Bersama Azam Baru.....InsyaAllah..

Wednesday, December 30, 2009

Jadual Pembayaran Gaji Penjawat Awam 2010

0 comments

Mudah-mudahan dapat merancang perbelanjaan dengan baik dan rezeki kita diberkati Allah A'zzawajalla....

Berani Mati @ Berani Hidup

0 comments

Pagi ini saya ke Angkasapuri.

Biar pun Selangor bercuti, tetapi demonstrasi di Parlimen menyebabkan saya bangun seawal 4 lagi. Menyiapkan apa yang patut dan keluar seawal jam 7, walau pun sesi saya ke udara ialah pada jam 8:30 pagi. “Menghulur dan Berkorban”, itu tajuk yang bakal diperkatakan.

Ternyata jangkaan saya tepat. Entah di mana rasionalnya, pihak Polis sudah mengadakan sekatan jalan raya sejauh Jalan Cheras dan ia telah mencetuskan kesesakan jalan raya yang luar biasa. Apa sahaja alasan Polis, dan apa sahaja komen rakyat, kesesakan jalan raya pagi hari Selangor bercuti ini, tetap menjadi rungutan kepada ramai.

Kesesakan berlanjutan ke merata tempat. Perjalanan yang biasanya memakan masa 30 minit dari rumah saya ke Angkasapuri, telah menjadi 1 jam lebih. Saya tiba di sana, cukup-cukup masa untuk membuat persiapan sebelum siaran langsung Selamat Pagi Malaysia. Tetapi

Thursday, December 10, 2009

Jumaat Sayyidul Ayyam

5 comments

JUMAAT penghulu segala hari kerana kemuliaan dan kelebihannya. Malah, peristiwa agung banyak berlaku pada Jumaat.

Banyak hadis menerangkan kelebihan hari Jumaat, misalnya hadis Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan Abu Hurairah berkenaan penghulu hari, bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai `Sayyidul aiyam' iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat. Pada hari itulah Adam diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga. Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (Hadis riwayat Muslim).


Dalam hadis lain, Rasulullah s.a.w bersabda yang ber maksud: “Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah

Monday, December 7, 2009

Rehlah ke johor

0 comments






بسم الله الرحمن الرحيم
ٍSudah sekian lama rasanya ana tak jenguk blog ana nie..nak kata mashghul sgt pun tak jgk.
Cuma ana baru balik dari johor.Rombongan Pengantin pak cik ana lepas tu terus
ronda2 johor.Tiba-tiba rasa teringin nak melihat suasana negara yg berjiran dgn Malaysia tercinta ni, Singapura.Kehebatan Singapura dapat dilihat dari pencapaian ekonominya yang pesat dan berdaya saing, kadar pemilikan rumah yang tinggi serta taraf kehidupan rakyatnya yang cukup baik. Dengan tahap keluasan pulau sekitar 692.7 km2 dan sumber alam yang sangat terhad, Singapura telah memanfaatkan pelabuhan entrepotnya lalu mengangkat bandaraya Singapura sebagai sebuah rangkaian perniagaan utama dengan menyediakan kemudahan hub pertukaran ekonomi bagi Asia Tenggara terutamanya barangan elektronik dan bahan perkilangan. Pembangunan yang jitu dan perkembangan yang memberangsangkan dalam tempoh masa yang singkat ini, Singapura telah diberi nama jolokan “Harimau di Asia Timur”, sinonim dengan kemantapan ekonominya di Asia Tenggara.Singapura mempunyai peraturan-peraturan aneh yang tersendiri..antaranya
  • Dilarang menjual gula2 getah di Singapura.
  • Dilarang berjalan tanpa pakaian (bogel)
  • Tidak menyiram setelah buang air di toilet, boleh dikenakan denda.
  • Jika Anda tertangkap meludah sebanyak 3X, Anda diwajibkan membersihkan jalan di hari Minggu dengan terpapar tulisan di dada “I am a Litterer” (Saya seorang Peludah)
  • Dilarang menbuang air kecil di dalam lift / elevator.
  • Dilarang menyidai pakaian diluar rumah.
Pada zaman penjajahan Inggeris, Singapura ditadbirkan sepenuhnya oleh Inggeris, dan penjajah tidak masuk dalam urusan agama. Muslim Singapura, sama ada Melayu atau lain-lain, menguruskan hal ehwal agama, membina masjid dan surau, dan juga menyediakan pendidikan agama.

Selepas merdeka Perlembagaan negara Singapura, Part XIII, General Provisions, Minorities, Special Position of Malays, Section 152, mencatatkan:

The government shall exercise its functions in such manner as to recognise the special position of the Malays, who are the indigeneous people of Singapore, and accordingly it shall be the responsibility of the Government to protect, safeguard, support, foster and promote their political, educational, religious, economic, social and cultural interests and the Malay language.

Menurut peruntukan ini, kerajaan bertanggungjawab melindungi, men
jaga, membantu, memupuk dan menggalakkan agama. Kerajaan menubuhkan MUIS (Majlis Agama Islam Singapura), justeru MUIS merupakan badan kerajaan, dibiayai dan diuruskan oleh kakitangan kerajaan. Ini bermakna ia tertakluk sepenuhnya kepada wawasan, misi dan dasar-dasar kerajaan.

MUIS menguruskan masjid dan kini terdapat 70 buah semuanya dan madrasah/sekolah agama.

Menurut Iqbal Fatagar (Islam Online,Singapore): The strong People’s Action Party (PAP) of Chief Minister Lee Kuan Yew has tight control on the Muslim organizations it helps set up and even lays down the rules to be followed by the organizations…MUIS has played a major role in securing the integration of the Muslims in the secular society. It has
helped repress political Islam, but it has not prevented the Muslims from rejecting the absolute secularism preached by the regime.

Walaupun terdapat peruntukan perlembagaan untuk melindungi agama orang Melayu, Muslim tidak bebas mengamalkan agama mereka. Dalam rencana Assessment for Malays in Singapore dicatatkan:
The Malays face restrictions on the practice of their religion and the celebration of group holidays.

Selepas peristiwa 11 September Kerajaan Singapura telah mengetatkan lagi kawalan ke atas MUIS, masjid, sekolah agama dan ke atas semua Muslim Singapura. Yang jelas sekali ialah Singapura merupakan negara sahabat Amerika Syarikat yang sangat akrab dan pendokong yang amat setia.
Singapura juga bekerja rapat dengan Israel. Singapura menjadi fron untuk menentang JI dan teroris.

Pada September 2002 timbul isu tudung di sekolah nasional. Perdana Menteri Goh Chok Tong dan Kerajaan Singapura mengharamkan pemakaian tudung di sekolah kerana: amalan tersebut boleh
mencetuskan perpecahan kaum dan agama dan ramai rakyat republik itu mengambil sikap berwaspada terhadap orang Islam sejak serangan 11 September dan penangkapan 13 lelaki Islam yang disyaki pengganas pada Disember 2001. Pada Disember 2002 pula timbul isu Kerajaan menghadkan bagi enam buah madrasah yang ada kepada 400 pelajar sahaja.

Kerajaan Singapura Dan Muslim

Semenjak 1965 Kerajaan Singapura telah bertindak untuk membendung Melayu-Muslim Singapura dengan menghapuskan kawasan penempatan atau kampong Melayu dan menempatkan mereka dalam kawasan-kawasan perumahan yang tersebar di seluruh Singapura. Kerajaan menetapkan kuota penduduk Melayu –Muslim yang tinggal dalam sesuatu kawasan perumahan. Dalam tesis doktoral Lily Zubaidah Rahim berjudul ‘The Singapore Dilemma’ beliau menegaskan: All these measures undertaken ensure that the Malays, no matter dissatisfied, can never gather enough electoral support to push for
their agenda. Dalam konteks Melayu –Muslim dasar Kerajaan Singapura adalah jelas, iaitu pecah perintah atau pecah takluk (divide and rule/divide and conquer) .

Di samping itu, Kerajaan Singapura juga mahu memastikan bahawa peratusan penduduk Cina kekal pada paras 75%. Justeru apabila mereka menghadapi masalah kekurangan kelahiran di kalangan orang Cina, mereka membawa masuk imigran Cina untuk mengekalkan peratusan tersebut. Dalam konteks Melayu dan Muslim, mereka juga mahu mengekalkannya pada paras tersebut. Mereka juga menggalakkan orang asing, bukan orang Melayu, untuk berkahwin dengan wanita Singapura dan memberikan lelaki berkenaan taraf penduduk kekal.Keadaan yang dialami masyarakat Cina Singapura kini turut dialami masyarakat Melayu-Muslim: kadar kelahiran telah berkurangan dan kadar yang kahwin lambat atau yang tidak berkahwin makin bertambah. Sesungguhnya ia merupakan berita baik kepada Kerajaan Singapura.

Dari segi sosioekonomi rencana oleh Wolfgang Holzem/Erwan Shah bertajuk The Malays of Singapore (6 Ogos 2004) mencatatkan: Although very much a part of Singapore’s modernizing society, the Malays conspicuously occupied the bottom rungs of that society..With the lowest level of educational attainment of any ethnic group, the Malays were concentrated at the low end of occupational hierarchy and had average earnings that were 70% of those of Chinese. Kebanyakannya merupakan boroh.

Diskriminasi adalah amat jelas dilakukan oleh Kerajaan dan juga swasta. Malahan Presiden Habibie Indonesia mengatakan negara Singapura bersifat rasis. Dalam tahun-tahun 1960an dan 70an bilangan Melayu dalam polis telah dikurangkan secara drastik. Apabila tentera British meninggalkan Singapura (1970-75), mereka kehilangan jawatan dalam tentera. Tentera Singapura tidak mengutamakan orang Melayu (malahan untuk satu dekad anak-anak Melayu tidak dilibatkan dalam kerahan tenaga/latihan ketenteraan). Tidak ada yang memegang jawatan tinggi. Hal ini berkaitan dengan keselamatan negara dan ternyata Kerajaan Singapura tidak percaya dan meragui kesetiaan orang Melayu.

Lee Kuan Yew membahaskan tentang kesetiaan Melayu-Muslim Singapura pada November/Disember 1986. Beliau mengatakan bancian yang dibuat sebelum dan sesudah kedatangan Presiden Israel Chiam Herzog ke Singapura menunjukkan jumlah yang tidak bersetuju bertambah selepas kunjungan tersebut. LKY menyatakan: ..in certain circumstances, the Malay Singaporean react with the emphasis on Malay/Muslim rather than Singaporean.

Anaknya Lee Hsien Loong menegaskan (Februari 1987): ..Malays do not hold sensitive positions in the armed forces…no Malay fighter pilots, for example, because of their religion might conflict with their duty to Singapore. Dalam konteks yang sama akhbar Straits Times, Singapore bertarikh 9 September, 1999 melaporkan: If for instance, you put a Malay officer who’s very religious and who has family ties in Malaysia, in charge of a machine gun unit, that’s very tricky business.

Syarikat-syarikat dan peniaga-peniaga Cina pula mengutamakan orang lain daripada orang Melayu. Mereka meletakkan pelbagai syarat, dan yang terutama ialah bahasa Cina.

Melayu-Muslim Singapura juga ketinggalan dalam bidang pendidikan. Misalnya pada tahun 1980, siswazah Melayu ialah kira-kira 1.5% dan penuntut di peringkat pendidikan tinggi sekitar 2.5% sahaja. Walaupun pada masa kini keadaan telah bertambah baik, namun berbanding dengan kaum-kaum lain, mereka masih jauh ketinggalan. Keadaan ini meletakkan Melayu-Muslim dalam keadaan lemah dan merugikan, lebih-lebih lagi Kerajaan Singapura kini mengamalkan meritokrasi (hak istimewa pribumi hanya tinggal teori dan ilusi!).

Keadaan yang menimpa Melayu-Muslim – berselerak dalam jumlah yang kecil di seluruh pulau Singapura, taraf sosioekonomi pendidikan yang rendah, dan dihimpit oleh roda kehidupan hidup yang sangat pantas dan kompetitif serta kejam - telah melemahkan semangat dan daya juang. Akibatnya mereka ditimpa pelbagai masalah sosial. Kadar jenayah lebih tinggi daripada kumpulan lain dan pada tahun 1987 merupakan 47% daripada penagih dadah heroin.



Friday, November 20, 2009

MABRUK SKKD !!!!

0 comments

Warga SK KG DEW layak diberi pujian & penghargaan kerana telah berjaya meningkatkan prestasi & peratusan Peperiksaan UPSR 2009.Sebelum ini SKKD berada di kalangan SBR (Sekolah Berprestasi Rendah) tetapi berkat usaha , doa serta tawakkal kepada Allah s.w.t daripada semua warga SKKD telah menampakkan hasil...SKKD telah terkeluar dari tersenarai sebagai SBR.
Teruskan Usaha...Beramal kerana Allah

SKKD بأيدينا نبني

(Bersama-sama kita majukan SKKD)

CUTI SEKOLAH BERMULA...

0 comments


Hari ini adalah hari terakhir sesi persekolah bagi tahun 2009.Selesailah sudah fasa persekolahan tahun 2009.Diwarnai dengan berbagai peristiwa pahit & manis.Semua itu sebenarnya mendewasakan kita dalam menempuh baki kehidupan yang mendatang..Sebarang kelemahan perlu diperbaiki.Setiap tahun yang akan dilalui perlu ada peningkatan,Ana akan terus berusaha disamping berdoa,orang yang berusaha pasti Allah akan membantunya..
Allah berfirman di dalam Al-Quran
وان ليس للإنسان إلا ما سعى
39. dan Bahawa Sesungguhnya tidak ada (balasan) bagi seseorang melainkan (balasan) apa Yang diusahakannya;

an-najm 39

seperti satu kata hukama' arab ada berbunyi :-
من يزرع الشوكة لا يحصد العنب
Barangsiapa yang menanam duri pasti tidak akan menuai anggur...

Saturday, November 14, 2009

Alfateh

0 comments
Alhamdulillah syukur atas Rahmat yang Allah telah berikan..Mudah-mudahan kita sentiasa menjadi a'bdan syakuuro..(hamba yang bersyukur).Alfateh cahaya mata pertama ana berada dalam keadaan sihat.Sekarang ni dah boleh merangkak, duduk dan berdiri sikit-sikit.Hari berganti hari sedar tak sedar anak ana dah genap 8 bulan 19hb 11 ni.. Hmm.. cepatnya masa berlalu..Alhamdulillah segalanya telah dipermudahkan oleh Allah.Bila dimuhasabah balik, betapa banyaknya nikmat dan rezeki yang Allah kurniakan kepada hamba-Nya.Ana sendiri sedikit-sebanyak merasakannya.Dikurniakan-Nya seorang zaujah (isteri) sebagai pasangan hidup dan kini walad (anak lelaki) yang diberi nama Muhammad Alfateh ibn Nasrul Hadi ibn Jamil.

Thursday, November 12, 2009

Wahhabi dari neraca Islam

0 comments

HAKIKAT SEBENAR FAHAMAN AL-WAHHABIYAH (AL-TABDI’)
OLEH HJ ZAMIHAN HJ MAT ZIN
PEN.PENGARAH DAKWAH JAKIM PUTRAJAYA


1.0 PENDAHULUAN

Sejak akhir-akhir ini lahir pelbagai aliran pemikiran dalam memahami Islam sebagai satu cara hidup .Lantaran itu, kita begitu ghairah mencari identiti hidup yang beteraskan al-Qur’an dan al-Sunnah . Adakalanya selari dengan Islam dan adakalanya aliran pemikiran tersebut ‘lari dan bercanggah’ dari penghayatan Islam yang sebenar . Sehinggakan ada dikalangan saudara kita mendakwa bahawa pegangan , fahaman dan sikap mereka sahaja yang benar. Manakala pegangan, fahaman dan sikap orang lain dianggap menyeleweng. Bahkan dituduh sebagai sesat, mengamalkan khurafat, melakukan syirik dan golongan ini telah mengkafirkan umat islam salaf dan khalaf hatta ulamak-ulamak ahlussunnah wal jamaah dan sebagainya.

Hasilnya, berlakulah aktiviti tuduh menuduh, fitnah-memfitnah dan

Wednesday, November 11, 2009

Fatwa Merokok

0 comments


Oleh DR. IRFAN MOHAMAD

SATU lagi langkah kerajaan untuk membasmi tabiat merokok dalam kalangan masyarakat ialah dengan menguatkuasakan undang-undang berhubung lokasi larangan merokok. Berkuat kuasa akhir Oktober, semua kaki lima kompleks beli-belah termasuk restoran dan kafe terbuka diisytiharkan sebagai kawasan larangan merokok. Mereka yang didapati merokok di kawasan berkenaan boleh dikompaun maksimum RM5,000 atau denda RM10,000 atau penjara dua tahun jika sabit kesalahan.
Langkah kerajaan ini mengundang pelbagai reaksi bercampur antara warga masyarakat yang menginginkan suasana bebas asap rokok dengan perokok itu sendiri yang merasakan kawasan untuk mereka semakin terancam.
Baca seterusnya >

Tuesday, November 10, 2009

Pelajar Cemerlang j-QAF 2009 !! ألف مبروك

0 comments

Mohd Nazreen bin Hj Sahrudin pelajar tahun 3 pintar telah terpilih sebagai pelajar cemerlang j-QAF tahun 2009.Ini kerana kecemerlangan beliau didalam semua modul jqaf,dimana beliau telahpun khatam Al-Quran dan mendapat keputusan yang cemerlang didalam bahasa arab.Saya selaku guru yang mendidik berharap agar beliau meneruskan usahanya agar suatu hari nanti mudah-mudahan beliau menjadi seorang 'pembela agama Allah s.w.t'..Teruskan berusaha
"من جد وجد ,من اجتهد فقد نجح"

Monday, November 9, 2009

0 comments



HAJI MABRUR DAN PENCAPAIANNYA MENURUT KACAMATA ISLAM

PENDAHULUAN

Haji adalah merupakan ibadat fardhu yang diwajibkan, tetapi kewajipan haji agak berlainan dengan ibadat-ibadat yang lain dari segi konsep dan kefardhuannya, di mana ibadat haji hanya diwajibkan ke atas umat Islam yang berkemampuan mengunjungi Baitullahil Haram di Makkah. Ada pun orang-orang yang tidak berkemampuan dari segi perbelanjaan, kesihatan tubuh badan dan keselamatan perjalanan, maka tidak diwajibkan atau dengan ertikata lain tidak dikira salah kerana tidak melakukannya. Firman Allah dalam surah Aali Imran ayat 97 yang bermaksud :-

" Dan Allah mewajibkan manusia mengerjakan ibadat Haji dengan mengunjungi Baitullah iaitu siapa yang mampu sampai kepadanya "
Baca Seterusnya >

Friday, November 6, 2009

PERKHEMAHAN PENGAKAP & PUTERI ISLAM SKKD '09

0 comments



walaupun khemah didirikan di gelanggang bola tampar sekolah tetapi tetap meriah

Perkhemahan selama 1 hari 1 malam telah pun dijalankan.Alhamdulillah semuanya berjalan lancar seperti dirancang.Pelajar-pelajar begitu gembira.Banyak program telah dilakukan,sedikit sebanyak memberikan satu pengalaman baru dan pendedahan kepada para pelajar...Cuaca pada sebelah petang agak mendung dan hujan tetapi berubah baik pada sebelah malam.Setelah 2 tahun berturut2 terpaksa berkhe didalam hujan Alhamdulillah tahun ini Allah mengizinkan para pelajar ber'mukhayyam' dalam cuaca yang baik

Wednesday, November 4, 2009

j-QAF akan ke sekolah menengah.

0 comments

Plan To Recruit J-QAF Teachers For Secondary Schools
KUALA LUMPUR, Oct 17 (Bernama) -- Malaysian undergraduates in Egypt and Jordan will be encouraged to become Jawi, al-Quran, Arabic and obligatory practice (J-QAF) teachers upon graduation.

Minister in the Prime Minister's Department Maj-Gen (R) Datuk Jamil Khir Baharom said this was part of efforts to introduce J-QAF in secondary schools following its success in primary schools since it was launched in 2005.

"The government had to defer a plan to introduce J-QAF subjects in secondary schools due to lack of qualified teachers.

"So we are going to hold roadshows in Egypt and Jordan to woo Malaysian undergraduates there to serve as J-QAF teachers upon their graduation," he told reporters after opening the Assimilation of Islamic Values in the Health Practice here Saturday.

He said the J-QAF programme would be implemented with the cooperation of the Higher Education Ministry and the Education Ministry.

On the seminar, he said Muslims must deepen their knowledge on medical science to relive the golden era of the Islamic civilisation.

He said the contribution of Muslim scientists now was a pale shadow to that of Islamic scholars like Ibnu Sina.

The seminar organised by the Islamic Hospital Consortium of Malaysia would be a step in the right direction towards reliving the glorious era of the Muslim medical science scholars, he added.

-- BERNAMA

Friday, October 30, 2009

Islamofobia

0 comments

Islamofobia adalah istilah kontroversi yang merujuk kepada prasangka dan diskriminasi pada Islam dan Muslim[1] Istilah itu sendiri sudah digunakan pada tahun 1980-an[2] tetapi menjadi popular selepas serangan 11 September 2001.[3] Pada tahun 1997, Badan Amanah Runnymede mentakrifkan Islamofobia sebagai "rasa takut dan benci terhadap Islam lalu membawa kepada takut dan tidak suka kepada orang Islam," juga menyatakan ia juga merujuk kepada amalan mendiskriminasikan orang Islam dengan mengasingkan mereka dari kegiatan ekonomi, sosial dan kehidupan masyarakat. Islamofobia juga termasuk persepsi bahawa Islam mempunyai nilai yang tidak sama dengan budaya lain, lebih rendah dari nilai barat dan mempunyai ideologi politik yang ganas daripada (dikenali) sebagai satu agama[4]

Pelbagai pendapat mengatakan peningkatan kecenderungan ke arah Islamofobia sebahagiannya diakibatkan oleh serangan 11 September,[5] sementara mereka yang lain pula mengaitkannya dengan kehadiran orang Islam yang meningkat di negara barat[6]. Pada bulan Mei 2002, European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia (EUMC), satu pertubuhan pemantau Kesatuan Eropah, mengeluarkan laporan bertajuk "Summary report on Islamophobia in the EU after 11 September 2001" (Ringkasan laporan mengenai Islamofobia di Kesatuan Eropah selepas 11 September 2001), yang menggambarkan peningkatan insiden berkaitan Islamofobia di negara Eropah selepas 11 September[7] Satu forum pada tahun 2001, "Stockholm International Forum on Combating Intolerance", mengisytiharkan satu deklarasi yang antara lainnya meletakkan islamofobia sebagai sesuatu yang melanggar nilai-nilai asas manusia: [8]

Ahmad Deedat seorang aktivis yang giat menerangkan tentang islam kepada dunia barat

Rasisme, diskriminasi kaum, antisematisme, islamofobia, xenofobia, diskriminasi, keganasan dan pembunuhan kerana orientasi seks, dan apa jua bentuk sikap tidak toleransi, melanggar nilai-nilai asas manusia dan mengancam kebebasan masyarakat.

Jangan Biarkan Kami Mati di Gereja

0 comments


Oleh : Ustaz Amin

“Ustaz, boleh tak kami nak jumpa. Ada hal penting ni” kedengaran suara seorang kakak dari telifon saya. “InsyaAllah, nanti kak jumpa saya selepas saya habis mengajar hadith di Yayasan Restu ye,” jawab saya. Hari ini selepas kelas hadith bersanad di Yayasan Restu, telefon saya sekali lagi berbunyi, “ustaz, dah ada kat ofis ke?, kami dah nak sampai ni” katanya.

“Oh, terima kasih kerana ingatkan, nak jumpa dekat Yayasan”, bisik hati saya. Ye ye.. sekarang juga saya bertolak kak. Dalam lima minit lagi, InsyaAllah, saya sampai” kata saya pada kakak yang tidak saya kenali ini.

Sesampainya di ofis, sudah ada seseorang yang menunggu saya. Saya mempersilakan orang ini masuk. Dia membincangkan mengenai anak yatim al-Ijabah yang diusahakan. Lima minit kemudian, dari cermin ofis, saya melihat, masuk dua orang perempuan. Pekerja saya mempersilakannya duduk sebentar. Saya cepat-cepat menghabiskan perbincangan dengan orang pertama tadi. Selepas orang ini meminta diri, saya mempersilakan kedua-dua orang kakak ini masuk ke dalam ofis.

Inilah gereja yang menempatkan anak Muslim Melayu yang menghidap HIV
Baca Seterusnya >

Thursday, October 29, 2009

Hukum memberi ucapan selamat hari raya untuk orang kafir

0 comments

Hukum memberi ucapan selamat hari raya untuk orang kafir

MUKADDIMAH

Dalam shoutbox ada pertanyaan yang berkait dengan hukum mengucapkan selamat hari raya bagi perayaan orang kafir kepada orang-orang kafir. Soalannya adalah seperti berikut:

hakim assalamulaikum saya ingin bertanya 2 soalan pertama bolehkah kita wish hapy depavali atau pun marry crismas

Untuk menjawab persoalan ini, dr Yusuf Qardawi telah menjawab dalam bukunya (sila lihat rujukan). saya akan mengambil sebahgian dari apa yang telah beliau kemukakan sebagai jawapan pada persoalan ini

HUBUNGAN ORANG KAFIR DENGAN ORANG BERIMAN

Hubungan muslim dengan orang kafir adalah hubungan yang baik selagi mana orang kafir tersebut tidak memusuhi dan menganiya orang Islam. Ini jelas dari apa yang Allah gariskan dalam ayat berikut:

"Allah tidak menegah kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil kepada orang kafir yang tidak memerangi kamu dan tidak menghalau kamu dari tempat tinggal kamu. Sesungguhnya Allah cinta kepada orang-orang yang berlaku adil." (8 : Mumtahanah)

Asma' bintu Abu Bakr telah datang berjumpa dengan Rasulullah saw , bertanya kepada baginda:

"Ya Rasulullah , sesungguhnya ibu ku yang masih kafir telah datang untuk menghubungi silatur rahim denganku, adakah aku boleh menghubungi silatur rahim dengannya?" Nabi saw menjawab :

صلي أمك


" Hubungi silatur rahim dengan ibu mu." (Hr Bukhari dan Muslim)

Ini menunjukkan Islam tidak menghalang hubungan baik diantara muslim dan non muslim.

Nabi saw bersabda:

اتق الله حيث ما كنت وأتبع السيئة الحسنة تمحها وخالق الناس بخلق حسن


" Bertakwalah kamu di mana kamu berada, ikuti perbuatan jahat kamu dengan perbuatan yang baik pasti akan dihapuskan dosa perbuatan jahat itu dan hendaklah kamu berakhlak bersama manusia dengan akhlak yang baik." (Hr Tirmizi dan Ahmad - hadis bersanad hasan)

Nabi saw menyebut perkataan manusia bukannya orang Islam atau orang yang beriman. Ini menunjukkan bahawa kebaikan itu hendaklah diberikan kepada semua manusia.

Sebahgian orang yahudi telah berjumpa dengan Nabi Muhammad saw dan mengucapkan:

السام عليك (kematian untuk mu)

Aisyah mendengar ucapan mereka, lantas menjawab:

وعليكم السام واللعنة يا أعداء الله (Untukmu kematian dan laknat wahai musuh-musuh Allah)

Nabi saw mencela Aisyah terhadap apa yang telah diucapkan. Aisyah pun berkata:

"Ya Rasulullah saw, Adakah engkau tidak mendengar apa yang mereka ucapkan?"

Baginda saw menjawab:

يا عائشة الله يحب الرفق في الأمر كله

"Wahai Aisyah, Allah cinta kepada kelembutan pada semua perkara." (Hadis Bukhari dan Muslim)

FATWA DR YUSUF AL-QARDAWI

Berdasarkan hujjah dan dalil yang lepas , Prof Dr Yusuf Qardawi telah berkata:

"Oleh kerana itu , Tidak ada tegahan kepada induvidu atau Kesatuan Islam untuk memberi ucapan tahniah sempena perayaan orang-orang kafir , samaada dengan mulut atau dengan kad. Selagi mana tidak mengandungi ucapan-ucapan berbentuk keagamaan yang bertentang dengan dasar-dasar Islam seperti mengakui Nabi Isa disalib. Ini kerana agama Islam menafikan perkara ini. Firman Allah swt:

"Dan mereka tidak membunuh Nabi Isa dan tidak menyalibnya tetapi yang dibunuh dan disalib adalah orang serupa mukanya dengan Nabi Isa a.s." (156 : an-Nisa)

Ucapan-ucapan yang biasa sempena hari raya orang kafir dan tidak mengandungi lafaz yang mengakui atau meredai agama mereka adalah ucapan sopan santun sesama manusia.

Tidak dilarang untuk menerima hadiah daripada mereka dan membalas hadiah mereka. Nabi saw menerima hadiah dari orang kafir seperti Muqauqis pembesar qibti di mesir dan lain-lain.

KESIMPULAN

Terdapat ulama yang melarang ucapan seumpama ini seperti ulama arab saudi. Oleh itu kita perlu berlapang dada dan tidak fanatik dengan mana-mana pendapat. Kita perlu bersatu dari segi fikiran dan kerja untuk menghadapi orang-orang kafir yang memerangi umat Islam. Kadang-kadang saya hairan, kita saling memboikot sesama muslim tetapi selamba membeli barangan buatan kafir yang memerangi umat Islam. Fikirkanlah.

Rujukan: Sofwatut Tafasir oleh Syeikh Sobuni dan Fi Feqhil Aqalliyyat al-Muslimah oleh Dr Yusuf Qardawi.

Wednesday, October 21, 2009

kem bestari solat 2009 SKKD

0 comments


Alhamdulillah kem bestari solat bagi tahun 2009 telah pun selesai dijalankan.maklumbalas yang positif telah diterima,diucapkan ribuan terima kasih kepada semua guru yang terlibat menjayakan kem ini..Jazakallah khairan kthiran jaza'

Monday, October 12, 2009

DAKWAH RASULULLAH S.A.W.

0 comments

Dakwah Rasulullah S.A.W. kepada Ali b. Abu Talib

Dinukilkan oleh Ibnu Ishak bahawa Ali b. Abu Talib telah datang dan kedua-duanya (Nabi s.a.w. dan Khadijah r.a.)sedang bersembahyang. Maka Ali pun berkata: Ya Muhammad, apakah ini? Jawab baginda s.a.w., Agama Allah dimana aku telah dipilih untuknya dan diutuskan dengannya Rasulnya. Maka aku menyeru kamu kepada Allah Yang Maha Esa, tiada sekutu untuk-Nya dan kepada penyembahan-Nya sahaja, supaya kamu mengingkari Latta dan Uzza.

Ali pun berkata: Sesungguhnya ini adalah ajakan yang belum pernah aku dengari sebelum hari ini, aku tidaklah poleh memutuskan sesuatu tanpa memberitahunyya kepada bapaku Abu Talib. Maka Rasulullah merasa keberatan sekiranya usaha dakwahnya diketahui sedangkan pada masa itu tiada perintah (dari Allah) untuk mengisytiharkannya. Dengan yang demikian, Rasulullah s.a.w. bersabda kepada beliau: Ya Ali, sekiranya kamu belum memutuskan untuk memeluk agama Islam maka hendaklah kamu berdiam diri. (Hayatus Sahabah 1-m.s. 89)